Hoofdsponsors
Preferred partners
Mede mogelijk gemaakt door
De D&S - PKS Dutch Masters Shortboard wordt georganiseerd door de Ronde Tafel in Schiedam, die je vast nog kent van de Lipdub in september 2012. Net als toen, willen we nu opnieuw de stad op z'n kop zetten en vooral weer positief in het nieuws brengen.
Het parcours van de wedstrijd is ronduit spectaculair: aan de voet van de hoogste molen ter wereld in het smalle water van de Schiedamse Buitenhaven. Nooit eerder werd een officiële shortboardcompetitie gehouden in zo’n stedelijke omgeving.
Met je neus op de actie! Koop één van de tien V.I.P.-ligplaatsen aan de steiger van de Nolet Distillery en geniet van een eersteklas uitzicht op de wedstrijd, vanuit je eigen bootje. Mail naar info@schiedam2014.nl voor meer informatie over deze exclusieve aanbieding.
Koop een badeendje en maak kans op prachtige prijzen tijdens de Badeendjesrace! Je steunt dan tegelijk een fantastisch goed doel: de bouw van een educatieve kindermolen in Schiedam. De eendjes zijn vanaf half mei verkrijgbaar voor 2 euro per stuk op diverse plaatsen in de stad.
C.H.J. LAMERS,
BURGEMEESTER SCHIEDAM

“Door de geschiedenis te combineren met een moderne sport, straalt de Dutch Masters Shortboard Schiedam uit waar onze stad voor staat: het beste van onze historische waardes gecombineerd met de kracht van nu. Dat de Ronde Tafel een evenement met uitstraling kan organiseren hebben zij met de lipdub wel bewezen.”

Wats is shortboarden?
Shortboarden is te vergelijken met wakeboarden, maar dan - zoals de naam al suggereert - met een kleiner board. De atleten maken per run twee passages: heen en weer terug. Daarbij is het de bedoeling dat ze binnen twintig seconden zoveel mogelijk trucs laten zien. De trucs worden beoordeeld door een jury, die punten toekent. Anders dan bij turnen bijvoorbeeld, gaat het daarbij niet om de vraag hoe fraai de trucs worden uitgevoerd. Je krijgt als atleet dus geen extra punten voor een mooie landing na een sprong.

De term shortboarden is overigens vrij nieuw. Van oudsher wordt gesproken van 'trick skiing'. Het is één van de drie vaste disciplines binnen het waterskiën, dat verder de onderdelen 'slalom' en 'jump' kent. Een aardige uitleg van de sport krijg je in deze video:
 
 
Het huidige wereldrecord bij de mannen is in handen van de Wit-Rus Aliaksei Zharnasek, nummer twee op de ranglijst van de International Waterski & Wakeboard Federation.